İçeriğe geç

Tunceli İlçeleri

Tunceli İlçeleri, Tunceli ilinin alan olarak Türkiye’nin kırk ikinci en büyük ilidir. Tunceli ilinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda bulunan bulgulara göre bölgeye Kalkolitik Çağda (MÖ 5500-3500) insan yerleşimi keşfedilmişti. İşuva (Hurri-Mitanni) ismiyle anılan kentte yazılı tarih MÖ 2200’lerde Subarrularla başlamaktadır. MÖ 2200’lerde bölge, Hurrilerin hükümdarlığı altındaydı. Tunceli ili ekonomik yapısını tarım ve hayvancılık sektörleri oluşturmaktadır. Arpa, şekerpancarı ve fasulye gibi başlıca yetiştirilen ürünlerdir. Tunceli ilinin 2021 TÜİK verisine göre 83.645 nüfusa sahip ilimizdir.

Tunceli İlçeleri Nelerdir?

Tunceli ilinin 8 ilçesi bulunmaktadır. Tunceli ilçeleri alfabetik sırasıyla Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Merkez, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür ilçeleridir. Tunceli merkez ilçesi Tunceli Merkez ilçesi olarak geçmektedir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Merkez ve Pertek ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Nazımiye ve Pülümür ilçeleridir.

tunceli ilçe haritası

Diğer ilçeleri ve merkez ilçeleri aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

TUNCELİ İLÇELERİ

  • Çemişgezek
  • Hozat
  • Mazgirt
  • Merkez
  • Nazımiye
  • Ovacık
  • Pertek
  • Pülümür

Tunceli İlçeleri, Tunceli Hangi Bölgemizdedir?

Tunceli Doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Erzincan, doğusunda Bingöl, güneyinde Elazığ ve batısında ise Sivas ve Malatya illeri bulunmaktadır. Tunceli iklimi tipik sert karasal iklimine sahip ilimizdir. Yazları serin ve kısa, kışları ise uzun ve çok soğuk seyretmektedir.

Tunceli Nerede? Tunceli’ye Nasıl Gidilir?

Tunceli ilinin yüz ölçümü 7,705 km2’dir. Tunceli coğrafi konumu ise 39° 6′ 22.2156” Kuzey ve 39° 32′ 53.7360” Doğu gps koordinatlarıdır.

Tunceli’ye nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.

Tunceli Tarihi ve Gezilecek Yerler

Tunceli ilçeleri, Bağın (Dedebağ) Kaplıcası, İn Delikleri, Munzur Vadisi Milli Parkı, Örenönü Tabiat Parkı, Kepir Yaylası, Rabat Vadisi, Dereova Şelalesi, Zağge (Zenginpınar Şelalesi ve Mesiresi), Munzur Çayı (Tunceli Rafting Alanı), Pülümür Çayı (Suyu) gibi yerler bulunmaktadır. Türkiye’nin en az nüfusa sahip illerinden olan Tunceli’nin, kaplıcaları, şelaleleri, vadileri, yaylaları ve tabiat parklarıyla doğa ve kültür turizmi için tercih edilebilir illerimiz yanında yer almaktadır.

Tunceli Valiliği resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz…

Bingöl ilçeleri sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz…