Mersin İlçeleri, Mersin ili alan olarak Türkiye’nin dokuzuncu en büyük ilidir. Mersin yöresinin bilinen en eski ismi Kizzuvatna olup, bu isim Hitit döneminde Kue, klasik dönemde ise Kilikya olmuştur. Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları, ilk yerleşim izlerinin Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağından kaldığı görülmektedir. Gözlükule Höyüğü ve Yumuktepe’deki yapılan çalışmalara ayrıca yörenin önemli bir yerleşim merkezi olduğunu görülmektedir. Mersin ilinin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi, hizmet ve madencilik sektörleri en gelişmiş iller arasında yer almaktadır. Mersin ilinin 2021 TÜİK verisine göre 1.891.145 nüfusa sahip ilimizdir.
Mersin İlçeleri Nelerdir?
Mersin ilinin 13 ilçesi bulunmaktadır. Mersin ilçeleri alfabetik sırasıyla Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar, Yenişehir ilçeleridir. Mersin ili merkez ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir ilçeleridir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Çamlıyayla, Aydıncık ve Gülnar ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçeleri aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
MERSİN İLÇELERİ
- Akdeniz
- Anamur
- Aydıncık
- Bozyazı
- Çamlıyayla
- Erdemli
- Gülnar
- Mezitli
- Mut
- Silifke
- Tarsus
- Toroslar
- Yenişehir
Mersin İlçeleri, Mersin Hangi Bölgemizdedir?
Mersin ili Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Karaman ve Niğde, doğusunda Adana, güneyinde Akdeniz, batısında ise Antalya illeridir. Mersin iklimi tipik sıcak ve ılıman astropikal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve aşırı nemli, kışları ılık ve yağışlı seyretmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 28 derece ve 16 derece şeklinde seyretmektedir.
Mersin Nerede? Mersin’e Nasıl Gidilir?
Mersin ilinin yüz ölçümü 15,620 km2’dir. Mersin ilinin coğrafi konumu ise 36° 48′ 43.5708” Kuzey ve 34° 38′ 29.3244” Doğu gps koordinatlarıdır.
Mersin’e nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Mersin Tarihi ve Gezilecek Yerler
Mersin ilçeleri, Kleopatra Kapısı, Kız Kalesi, Kırk Kaşık Bedesteni, Mersin Marina, Mersin Atatürk Evi Müzesi, Yapraklı Koy, Tisan Yarımadası, Çamlıyayla Baştepe, 100. Yıl Gümüş Kum Mesire Yeri, Çoçakdere Milli Parkı, Yerköprü Şelalesi gibi yerler bulunmaktadır. Tarihi yapıları, parkları, seyir terasları, plaj ve koyları, yarım adasıyla doğa ve kültür turizmi için tercih edilebilir illerimizdendir.
Mersin Valiliği resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz…
Karaman İlçeleri sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz…