Kütahya İlçeleri, Kütahya ili alan olarak Türkiye’nin elli ikinci en büyük ilidir. Kuruluş tarihi bakımından net bir tanı olmasa da, tarihi MÖ 3000 yıllarda olduğu düşünülmektedir. Eski kaynaklara göre, Kütahya’nın antik çağlardaki adı Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti olarak bilinmektedir. Kütahya il topraklarına yerleşim kuran en eski medeniyet Friglerdir. MÖ 1200’lerde Anadolu’ya gelen Frigler, Hitit İmparatorluğunun topraklarını ele geçirdiler ve bir devlet kurdular. Kütahya ilinin ekonomik yapısı tarım ve sanayi sektörüne dayanmaktadır. Hayvancılık, ormancılık ve avcılık gibi sektörlerde görülmektedir. Kütahya ilinin 2021 TÜİK verisine göre 578.640 nüfusa sahip ilidir.
Kütahya İlçeleri Nelerdir?
Kütahya ilçeleri alfabetik sırasıyla Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Hisarcık, Kütahya merkez, Pazarlar, Simav, Şaphane, Tavşanlı ilçeleridir. Kütahya ilinin merkez ilçesi Kütahya Merkez olarak geçmektedir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri Merkez, Tavşanlı ve Simav ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Dumlupınar, Pazarlar ve Şaphane ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçeleri aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
KÜTAHYA İLÇELERİ
- Altıntaş
- Aslanapa
- Çavdarhisar
- Domaniç
- Dumlupınar
- Emet
- Gediz Merkez
- Hisarcık
- Kütahya merkez
- Pazarlar
- Simav
- Şaphane
- Tavşanlı
Kütahya İlçeleri, Kütahya Hangi Bölgemizdedir?
Kütahya ili Ege bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Bursa ve Bilecik, doğusunda Eskişehir ve Afyon, güneyinde Uşak, batısında ise Manisa ve Balıkesir illeridir. Kütahya iklimi İç Anadolu ve Marmara iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.
Kütahya Nerede? Kütahya’ya Nasıl Gidilir?
Kütahya ilinin yüz ölçümü 12,043 km2’dir. Kütahya ilinin coğrafi konumu ise 39° 25′ 11.8416” Kuzey ve 29° 59′ 8.6316” Doğu gps koordinatlarıdır.
Kütahya’ya nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Kütahya Tarihi ve Gezilecek Yerler
Kütahya ilçeleri, Kütahya Kalesi, Kütahya Saat Kulesi, Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi, Çini Müzesi, Anadolu Kültür Sanat Ve Arkeoloji Müzesi, Ilıca Harlek Kaplıcaları, Tavşanlı Göbel Kaplıcaları, Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı, Domaniç Ormanları, Frigya Vadileri gibi yerler bulunmaktadır. Kültür ve doğa turizmi için vadiler, parklar, geçmişten günümüze ulaşmış izlerin sergilendiği müzeler ve ormanlarını tercih edilebilir illerimizdendir.