Kastamonu ilçeleri, Kastamonu ilinin alan olarak Türkiye’nin on sekizinci en büyük illidir. 1900’lü yıllarında ortasında yapılan arkeolojik araştırmaların sonucunda Gölköy Enstitüsü çevresinde çakmak taşından yapılma bir alet bulunmuş, bu aletin Orta Paleolitik zamanından kalma bir alet olduğu öğrenilmişti. Üst Paleolitik döneme ait bulgular bulunmuştur. Kastamonu ilinin ekonomik yapısını tarım sektörü ağırlıkla oluşturmaktadır. Sanayi son yıllarda gelişme sürecine girmiştir. Türkiye’nin orman alanları bakımında zengin bölgelerimizdendir. Ormancılık sektörü de aynı şekilde gelişme göstermektedir. Kastamonu ilinin 2021 TÜİK verisine göre 375.592 nüfusa sahip ilimizdir.
Kastamonu İlçeleri Nelerdir?
Kastamonu ilinin 20 ilçesi bulunmaktadır. Kastamonu ilçeleri alfabetik sırasıyla Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Merkez, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü, Tosya ilçeleridir. Kastamonu ilinin merkez ilçesi Merkez ilçesidir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri ise Merkez, Tosya ve Taşköprü ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise Ağlı, Seydiler ve Hanönü ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçesini aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
KASTAMONU İLÇELERİ
- Abana
- Ağlı
- Araç
- Azdavay
- Bozkurt
- Cide
- Çatalzeytin
- Daday
- Devrekani
- Doğanyurt
- Hanönü
- İhsangazi
- İnebolu
- Küre
- Merkez
- Pınarbaşı
- Seydiler
- Şenpazar
- Taşköprü
- Tosya
Kastamonu İlçeleri, Kastamonu Hangi Bölgemizdedir?
Kastamonu ilinin Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Sinop, güneyinde Çorum ve Çankırı illeri, batısında ise Bartın ve Karabük illeri bulunmaktadır. Kastamonu ilinin iklim tipi tipik Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Güney kısmında İç Anadolu iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve nemli, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.
Kastamonu Nerede? Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?
Kastamonu ilinin yüz ölçümü 13,136 km2’dir. Kastamonu ilinin coğrafi konumu ise 41° 22′ 35.8500” Kuzey ve 33° 46′ 35.3892” Doğu gps koordinatlarıdır.
Kastamonu’ya nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Kastamonu Tarihi ve Gezilecek Yerler
Kastamonu ilçeleri, Kastamonu Kalesi, Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu Memleket Kütüphanesi, Kerempe Feneri, İnebolu Evleri, Çatak Kanyonu Seyir Terası, İnebolu Geriş Tepesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kastamonu El Sanatları Merkezi gibi yerler bulunmaktadır. Tarihi evler, seyir terasları, tarihi yapılar ve kültürünü sergileyen müzelerle doğa ve kültür turizmi için tercih edilmesi gereken illerimizdendir.
Kastamonu Valiliği resmi sitesine tıklayarak ulaşabilirsiniz…