Gümüşhane ilçeleri, Gümüşhane ili alan olarak Türkiye’nin elli üçüncü en büyük ilidir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda MÖ 3.500 tarihlerinde insan yerleşimine ve tarım faaliyetleri yapıldığı üzere kanıtlar bulunmuştur. Asurlular döneminde Hayasa-Azzi ülkesi olarak adlandırılan ve Hitit döneminde Karadeniz Bölgesinin otokton halkı Kaşkaların yaşadığı düşünülmektedir. Gümüşhane ilinin ekonomik yapısı tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesi için önemli bir hayvancılık kaynağıdır. Trabzon, Ordu, Rize gibi Doğu Karadeniz illerine ağırlıklı olarak yün üretimi için önemli bir konumdadır. Gümüşhane ilinin 2021 TÜİK verisine göre 150.119 nüfusa sahip ilimizdir.
Gümüşhane İlçeleri Nelerdir?
Gümüşhane ilinin 6 ilçesi bulunmaktadır. Gümüşhane ilinin ilçeleri alfabetik sırasıyla Gümüşhane (il merkezi), Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran, Torul ilçeleridir. Gümüşhane ilinin merkez ilçesi Gümüşhane Merkez olarak geçmektedir. En kalabalık ilçeleri Merkez ve Kelkit ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise Torul ve Köse ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçelerini aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
- Gümüşhane (il merkezi)
- Kelkit
- Köse
- Kürtün
- Şiran
- Torul
Gümüşhane ilçeleri, Gümüşhane Hangi Bölgemizdedir?
Gümüşhane ili Doğu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Kuzeyinde Giresun kıyı kısmı ve Trabzon ili, doğusunda Bayburt, Güneyinde Erzincan, batısında ise Sivas ili ve Giresun ilinin güney kısmı bulunmaktadır. Gümüşhane ilinin iklimi Karadeniz ve kara iklimi arasında geçiş bölgesi konumundadır. Kuzeyinde soğuk ve nemli iken diğer kalan bölgesinde nemli ve ılıktır.
Gümüşhane Nerede? Gümüşhane’ye Nasıl Gidilir?
Gümüşhane ilinin yüz ölçümü 6,440 km2’dir. Gümüşhane ilini coğrafi konumu ise 40° 16′ 49.3284” Kuzey ve 39° 18′ 51.5628” Doğu gps koordinatlarıdır.
Gümüşhane’ye nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Gümüşhane Tarihi ve Gezilecek Yerler
Gümüşhane ilçeleri, Kov Kalesi, İkizevler Kent Müzesi, Baksı Müzesi, Gümüşhane Konakları, Süleymaniye Mahallesi, Torul Cam Teras, Karaca Mağarası, Tomara Şelalesi, Limni Gölü Tabiat Parkı gibi yerler bulunmaktadır. Tarihi yapıları, mahalleleri, müzeleri ile geçmişten günümüze kadar ulaşmış tarihi anlatan izleri görmek ve harika doğal ve fiziksel karakterini keşfedeceğiniz mağalar ve tabiat parkları ile doğa ve kültür gezisi için harika bir tercih olabilir.