Ankara İlçeleri, Ankara ilinin alan olarak Türkiye’nin üçüncü en büyük ilidir. Türkiye’nin başkentidir. Ankara ilinin yerleşim tarihi Tunç Çağı Hatti medeniyetlerine kadar uzandığı düşünülmektedir. Milattan önce ikinci milenyumda Hitit uygarlığı dönemi, milattan önce onuncu yüzyıldaki Frigya uygarlığı dönemi ve sonrasında sırasıyla gelen medeniyetler Lidyalılar, Farslar, Makedonlar, Galatyalılar, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinin izleri kaydedilmiştir. Ankara ilinin ekonomik yapısını büyükşehir olma özelliğinin yanında (ticaret ve hizmet sektörü gibi) tarım sektörü oluşturmaktadır. Ankara ilinin 2021 TÜİK verisine göre 5.747.325 nüfusa sahip ilimizdir.
Ankara İlçeleri Nelerdir?
Ankara ilinin 26 ilçesi bulunmaktadır. Ankara ilçeleri alfabetik sırasıyla Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle ilçeleridir. Ankara merkez ilçeleri Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle ilçeleri olarak geçmektedir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri sırasıyla Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Evren, Güdül ve Çamlıdere ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçelerini aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
ANKARA İLÇELERİ
- Akyurt
- Altındağ (merkez ilçe)
- Ayaş
- Bala
- Beypazarı
- Çamlıdere
- Çankaya (merkez ilçe)
- Çubuk
- Elmadağ
- Etimesgut (merkez ilçe)
- Evren
- Gölbaşı (merkez ilçe)
- Güdül
- Haymana
- Kahramankazan
- Kalecik
- Keçiören (merkez ilçe)
- Kızılcahamam
- Mamak (merkez ilçe)
- Nallıhan
- Polatlı
- Pursaklar (merkez ilçe)
- Şereflikoçhisar
- Sincan (merkez ilçe)
- Yenimahalle (merkez ilçe)
Ankara İlçeleri, Ankara Hangi Bölgemizdedir?
Ankara ili İç Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Bolu ve Çankırı, doğusunda Kırıkkale ve Kırşehir, güneyinde Konya ve Aksaray, batısında ise Eskişehir illeri yer almaktadır. Ankara ilinde Bozkır iklimi tipi hüküm sürmektedir. Yazları çok sıcak geçerken, kışları yumuşak ve yağışlı geçmektedir. Yılın en yüksek sıcaklığı 40 derece olurken, en soğuk sıcaklık ise -24 olarak geçmektedir.
Konya İlçeleri sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz…
Ankara Nerede? Ankara’ya Nasıl Gidilir?
Ankara ilinin yüz ölçümü 25,437 km2’dir. Ankara ilinin coğrafi konumu ise 39° 56′ 0.1140” Kuzey ve 32° 51′ 35.0676” Doğu gps koordinatlarıdır.
Ankara’ ye nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Ankara Tarihi ve Gezilecek Yerler
Ankara İlçeleri, Anıtkabir, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Şefik Bursalı Müzesi, Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, Meteoroloji Müzesi, Şehit Cuma Dağ MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara Kültür ve Sanat Evi Abidin Paşa Köşkü, Kızılay Meydanı gibi yerler bulunmaktadır. Başkent oluşu ve Anıtkabir’in bu ilimizde bulunması, yakın tarihte yaşanmış izlerin sergilendiği müzeler, sanat merkezleri ve meydanlarla kültür turizmi için kesinlikle görülmesi gereken illerimizdendir.