İçeriğe geç

Yozgat Nüfusu

Yozgat Nüfusu Nedir?

Yozgat nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 418.500’dir. Bu nüfusun 208.646 erkek nüfusu, 209.854 ise kadın nüfusu şeklindedir. Yozgat ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Yozgat Nüfus Dağılımı

Yozgat ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Yozgat Nüfusu

Please select a wpDataTable.
yozgat yıllara göre nüfusu

Yozgat ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında genel olarak alçalmalar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek ve kadın nüfusunda çok yakın olduğu görülmektedir.

Yozgat İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Yozgat ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Sorgun ve Akdağmadeni ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Çandır, Yenifakılı ve Aydıncık ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Çandır ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.
yozgat nüfus artış hızı

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2021 yılları arasında nüfus artış hızı oranında genel olarak bakıldığında yükselmeler ve ani düşüşler yaşanmıştır. 2015 yılında eksi yönde en düşük nüfus artış hızı gerçekleşmiştir.

Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Yozgat ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (14.097 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Yozgat Hakkında

Yozgat ili alan olarak Türkiye’nin on beşinci en büyük ilidir. Yozgat ili, 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. Yozgat çevresinde ilk yönetim birliğini kuran devlet Hititlerdir. Hititler zamanında, günümüzde Çorum sınırları içinde bulunan Hattuşaş antik şehri kurulmuştu. Osmanlı son zamanlarında Bozok Sancağı olarak bahsedilmektedir. Yozgat ilinin ekonomik yapısını tarım sektörü oluşturmaktadır. Besicilikten ziyade Mera hayvancılığı yapılmaktadır.

yozgat nüfusu