Yalova nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 291.001’dir. Bu nüfusun 145.740 erkek nüfusu, 145.261 ise kadın nüfusu şeklindedir. Yalova ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Yalova Nüfus Dağılımı
Yalova ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Yalova Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Yalova ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında genel olarak artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek ve kadın nüfusunda çok yakın olduğu görülmektedir.
Yalova İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Yalova ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Çiftlikköy ve Çınarcık ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Termal, Armutlu ve Altınova ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Termal ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2021 yılları arasında nüfus artış hızı oranında genel olarak bakıldığında yükselmeler ve düşüşler yaşanmıştır.
Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Yalova ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (850 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Yalova Hakkında
Yalova ili alan olarak Türkiye’nin seksen birinci en büyük ilidir. Bölgedeki ilk insan yerleşimi prehistorik dönemlerde MÖ 3000 yıllarındadır. Bitinya adıyla bilinen antik bölgede MÖ 2000’lerde Hititler, MÖ 1200’lerde Frigler hakimiyetlerini kurdular. Pers egemenliği altında kalan bölge de MÖ 5. yüzyılın ortalarından itibaren Bitinyalı hanedanlar toprak hakimiyetleri oluşturmaya başlamış ve MÖ 3. yüzyılda Bitinya Krallığı egemenliği hakim olmuştur. Yalova ilinin ekonomik yapısını tarım sektörü içinde çiçekçilik ve seracılık oluşturmaktadır. Diğer ekonomik rolleri oluşturan sektörler ise imalat sanayi (tekstil gibi) ve turizm sektörleridir.