İçeriğe geç

Uşak Nüfusu

Uşak Nüfusu Nedir?

Uşak nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 373.183’dir. Bu nüfusun 185.891 erkek nüfusu, 187.292 ise kadın nüfusu şeklindedir. Uşak ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Uşak Nüfus Dağılımı

Uşak ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Uşak Nüfusu

Please select a wpDataTable.
uşak yıllara göre nüfusu
uşak yıllara göre nüfusu grafik

Uşak ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında genel olarak artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında kadın nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.

Uşak İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Uşak ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Banaz ve Eşme ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Karahallı, Ulubey ve Sivaslı ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Karahallı ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.
uşak nüfus artış hızı

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2021 yılları arasında nüfus artış hızı oranında genel olarak bakıldığında yükselmeler ve düşüşler yaşanmıştır. 2017 yılına kadar yükselişler yaşanmışken, 2020 yılına kadar ciddi düşüşler yaşanmıştır.

Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Uşak ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (5.382 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Uşak Hakkında

Uşak ilinin alan olarak Türkiye’nin altmış üçüncü en büyük ilidir. Uşak yöresi tarihin bilinen zamanlarından beri insan yerleşim bölgesidir. Kentin bilinen eski ismi Temenothytia olarak anılmıştır. Kent bu adı Heraklilerden Aristomakhosun oğlu Temenostan almıştır. Temenos, Roma gibi hükümdarlıkların dönemi sikkeleri üzerinde Temenos Oikistes (Kurucu Temenos) ya da Ktistes yazıtları ve Temenos betimlenmesiyle bilinmektedir. Uşak ilinin ekonomik yapısını tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörleri oluşturmaktadır. Tekstil ve seramik imalatları da görülmektedir. 

uşak nüfusu