Sinop İlçeleri, Sinop ilinin alan olarak Türkiye’nin elli dokuzuncu en büyük ilidir. Antik çağdan zamanlarından parlak ve yoğun bir ticari merkez ve kültürel yaşama sahip olan Sinop, bu niteliğini Doğu Roma İmparatorluğu, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu devletlerinde de sürdürmeye devam etmiş, kale ve tersanesi ile bölgenin üst düzey askeri üslerinden biri olmuştur. Sinop ilinin ekonomik yapısını balıkçılık, ormancılık, hayvancılık ve tarım sektörleri oluşturmaktadır. Çalışan nüfusun yarısından fazlası tarım sektörleriyle uğraşmaktadır. Sinop ilinin 2021 TÜİK verisine göre 218.408 nüfusa sahip ilimizdir.
Sinop İlçeleri Nelerdir?
Sinop ilinin 9 ilçesi bulunmaktadır. Sinop ilçeleri alfabetik sırasıyla Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Merkez, Saraydüzü, Türkeli ilçeleridir. Sinop merkez ilçesi Sinop Merkez ilçesi olarak geçmektedir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Merkezi Boyabat ve Gerze ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Dikmen, Saraydüzü ve Erfelek ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçeleri aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
SİNOP İLÇELERİ
- Ayancık
- Boyabat
- Dikmen
- Durağan
- Erfelek
- Gerze
- Merkez
- Saraydüzü
- Türkeli
Sinop İlçeleri, Sinop Hangi Bölgemizdedir?
Sinop Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Samsun, güneyinde Çorum, batısında ise Kastamonu illeridir. Sinop iklimi kuzey bölgelerinde Karadeniz iklimi görülmektedir. Yaz ayların belli zamanların dışında yılın hava durumu nemli ve yağışlı geçmektedir.
Sinop Nerede? Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop ilinin yüz ölçümü 5,805 km2’dir. Sinop coğrafi konumu ise 42° 1′ 40.7028” Kuzey ve 35° 9′ 6.2136” Doğu gps koordinatlarıdır.
Sinop’a nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Sinop Tarihi ve Gezilecek Yerler
Sinop ilçeleri, Aşıklar Caddesi, Güzelyalı Plajı, Karakum Plajı, Sarıkum Gölü Plajı, Gebelit Koyu, Şahin Tepesi, İnceburun, Boztepe Burnu, Babaçay Kanyonu, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Buzluk Mağarası, Bazalt Kayalıkları, Akliman, Buzluk Yaylası, Hamsilos Doğa Tabiat Parkı, Sarıkum Tabiat Koruma Alanı gibi yerler bulunmaktadır. Türkiye’de yavaş kent olarak kabul edilen bu özelliği de yaşlı nüfusun fazla olmasıyla, tabiat parkları, kanyonlar, seyir tepeleri, mağaralar, koylar ve plajlar huzurlu ve keyifli bir kültür ve doğa turizm için tercih edilmesi gereken illerimizdendir.
Sinop Valiliği resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz…