Samsun nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.371.274’dir. Bu nüfusun 678.072 erkek nüfusu, 693.202 ise kadın nüfusu şeklindedir. Samsun ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Samsun Nüfus Dağılımı
Samsun ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Samsun Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Samsun ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında genel olarak artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında kadın nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.
Samsun İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Samsun ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; İlkadım, Atakum ve Bafra ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi İlkadım ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Yakakent, Asarcık ve Ladik ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Yakakent ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2021 yılları arasında nüfus artış hızı oranında genel olarak yükselmeler ve azalmalar yaşanmıştır. 2017 yılına kadar sürekli artış olurken, bu yıldan sonra sürekli düşüşler gerçekleşmiştir.
Samsun Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Samsun ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (9.352 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Samsun Hakkında
Samsun ilinin alan olarak Türkiye’nin otuz birinci en büyük ilidir. Samsun’daki insan yerleşkesi geçmişi Eski Taş Çağı’na kadar uzandığı düşünülmektedir. Tekkeköy Mağaralarında keşfedilen ve MÖ 60.000 yılına kadar uzandığı düşünülen katman, şimdiye dek Karadeniz Bölgesi’nde keşfedilen en eski insan yerleşimi olduğu görülmektedir. Aynı zamanda Türkiye’deki en eski üçüncü, dünyada ise sekizinci insan yerleşimi olduğu düşünülmektedir. Samsun ilinin ekonomik yapısını tarım sektörü oluşturmaktadır. Sanayi sektöründe hızla gelişmektedir. Ticaret sektörü, ulaşım bakımından odak noktalarından biridir.