İçeriğe geç

Sakarya Nüfusu

Sakarya Nüfusu Nedir?

Sakarya nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.060.876’dir. Bu nüfusun 531.366 erkek nüfusu, 529.510 ise kadın nüfusu şeklindedir. Sakarya ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Sakarya Nüfus Dağılımı

Sakarya ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Sakarya Nüfusu

Please select a wpDataTable.
sakarya yıllara göre nüfusu
sakarya yıllara göre nüfusu grafik

Sakarya ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında genel olarak artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.

Sakarya İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Sakarya ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Adapazarı, Serdivan ve Akyazı ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Adapazarı ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Taraklı, Karapürçek ve Söğütlü ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Taraklı ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2021 yılları arasında nüfus artış hızı oranında genel olarak yükselmeler ve azalmalar yaşanmıştır.

Sakarya Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Sakarya ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (4.878 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Sakarya Hakkında

Sakarya ilinin alan olarak Türkiye’nin altmış altıncı en büyük ilidir. Anadolu birliğini ilk kuran Hititlerle Sakarya’nın da tarihi başlangıç gösterir. Devletin iç karışıklıklarından dolayı bölünen Hititlerden sonra bölgede Frigler sahip olmuştur. Frigya hakimiyeti sona bulduğunda bölge Lidyalıların eline geçmiştir. MÖ 6. yüzyılda Pers İmparatorluğu Lidya Krallığı’nı bitirerek Anadolu’ya hakim olmuştur. Sakarya ilinin ekonomik yapısını tarım ve sanayi sektörleri oluşturmaktadır. Tarımda başlıca ürünler buğday, arpa, mısır ve fasulye gibi ürünlerin yetiştiriciliği yapılmaktadır.