İçeriğe geç

Mersin Nüfusu

Mersin Nüfusu Nedir?

Mersin nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.891.145’dir. Bu nüfusun 944.392 erkek nüfusu, 946.753 ise kadın nüfusu şeklindedir. Mersin ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Mersin Nüfus Dağılımı

Mersin ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Mersin Nüfusu

Please select a wpDataTable.
mersin yıllara göre nüfusu

Mersin ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında kadın nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.

Mersin İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Mersin ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Tarsus ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Çamlıyayla, Aydıncık ve Bozyazı ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Çamlıyayla ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.
mersin nüfus artış hızı

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2021 yılları arasında genel olarak artışlar ve azalışlar yaşanmıştır.

Mersin Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Mersin ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (15.620 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Mersin Hakkında

Mersin ili alan olarak Türkiye’nin dokuzuncu en büyük ilidir. Mersin yöresinin bilinen en eski ismi Kizzuvatna olup, bu isim Hitit döneminde Kue, klasik dönemde ise Kilikya olmuştur. Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları, ilk yerleşim izlerinin Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağından kaldığı görülmektedir. Gözlükule Höyüğü ve Yumuktepe’deki yapılan çalışmalara ayrıca yörenin önemli bir yerleşim merkezi olduğunu görülmektedir. Mersin ilinin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi, hizmet ve madencilik sektörleri en gelişmiş iller arasında yer almaktadır.

mersin nüfusu