İçeriğe geç

Malatya Nüfusu

Malatya Nüfusu Nedir?

Malatya nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 808.692’dir. Bu nüfusun 403.607 erkek nüfusu, 405.085 ise kadın nüfusu şeklindedir. Malatya ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Malatya Nüfus Dağılımı

Malatya ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Malatya Nüfusu

Please select a wpDataTable.
malatya yıllara göre nüfusu

Malatya ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında kadın nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.

Malatya İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Malatya ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Yeşilyurt, Battalgazi ve Doğanşehir ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Yeşilyurt ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Doğanyol, Kale ve Arguvan ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Doğanyol ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.
malatya nüfus artış hızı

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2007 ve 2021 yılına kadar nüfus artış hızı oranında genel olarak ani artışlar ve düşüşler yaşanmıştır.

Malatya Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Malatya ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (12.146 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Malatya Hakkında

Malatya ilinin alan olarak Türkiye’nin yirmi birinci en büyük illerimizdendir. Malatya tarihi ve arkeolojisine ışık tutan Levent Vadisi kanyonu 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumları 28 km uzunluğunda kaya formasyonlarından oluştuğunu görülmektedir. 2007 yılında bölgedeki tarih öncesi kalıntıları ve yapılan yüzeysel araştırmalarda, Malatya Paleolitik Çağı’ndan Tunç çağına kadar yerleşim kalıntıları olduğunu düşünülmektedir. Malatya ilinin ekonomisini tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörleri oluşturmaktadır. Hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve avcılık sektörleri de görülmektedir.