İçeriğe geç

Kilis İlçeleri

Kilis ilçeleri, Kilis ili alan olarak Türkiye’nin sekseninci ilidir. Kilis, konumu itibariyle bir geçiş kuşağında yer alan, tarihi M.Ö. 1700 yıllarına dayanan Hititlerin önemli yerleşimlerinden biriydi. Dünyadaki tek bulunan Hititler’in heykel atölyesi Kilis ilimizde yer almaktadır. Şehir, 639 yılında Roma için önemi büyük olan Ravanda Kalesi ile birlikte, Hz. Ömer döneminde alınarak İslam coğrafyasına dahil olmuştur. Kilis ilinin ekonomik yapısını tarıma dayalı sanayi, tarım ve hayvancılık sektörleri oluşturmaktadır. Zeytin, üzüm ve buğday gibi başlıca yetiştirilen ürünleri bulunmaktadır. Kilis ilinin 2021 TÜİK verisine göre 145.826 nüfusa sahip ilimizdir.

Kilis İlçeleri Nelerdir?

Kilis ilinin 4 ilçesi bulunmaktadır. Kilis ilçeleri alfabetik sırasıyla Elbeyli, Merkez, Musabeyli ve Polateli ilçeleridir. Kilis merkez ilçesi Kilis Merkez olarak geçmektedir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Merkez ve Musabeyli ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Polateli ve Elbeyli ilçeleridir.

kilis ilçe haritası

Diğer ilçeleri ve merkez ilçeleri aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

KİLİS İLÇELERİ

  • Merkez (merkez ilçe)
  • Elbeyli 
  • Musabeyli
  • Polateli

Kilis İlçeleri, Kilis Hangi Bölgemizdedir?

Kilis ili Güney Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Gaziantep, doğusunda Şanlıurfa, güneyinde Akdeniz, batısında ise Hatay illeri bulunmaktadır. Kilis iklimi tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları daha çok tropikal tipinde bir geçiş gözükürken, kışları ise kutup kütlelerini gibi özellikler seyretmektedir.

Kilis Nerede? Kilis’e Nasıl Gidilir?

Kilis ilinin yüz ölçümü 1,444 km2 Kilis coğrafi konumu ise 36° 42′ 59.3136” Kuzey ve 37° 6′ 52.7832” Doğu gps koordinatlarıdır.

Kilis’e nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.

Kilis Tarihi ve Gezilecek Yerler

Kilis ilçeleri, Ravanda Kalesi, Oylum Höyük, Salih Efendi Sokak, Tarihi Kilis Evi, Neşet Efendi Konağı, Tarihi Hükümet Konağı, Mevlevihane, Tarihi Sabunhane Binası, Tekke Cami, Hoca Hamamı, Hisar Çamlığı Tabiat Parkı, Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi gibi yerler bulunmaktadır. Tarihi evler, konaklar, dini ve tarihi yapılar ve tabiat parklarını barındıran birçok medeniyete ev sahipliği yapmış illerimizdendir. Çok fazla bilinmeyen bu ilimizde kültür ve doğa turizmi için tercih edilebilir illerimizdendir.

Kilis Valiliği resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz…

Hatay ilçeleri sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz…