Kayseri nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.434.357’dir. Bu nüfusun 719.061 erkek nüfusu, 715.296 ise kadın nüfusu şeklindedir. Kayseri ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Kayseri Nüfus Dağılımı
Kayseri ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Kayseri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Kayseri ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.
Kayseri İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Kayseri ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Melikgazi ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Özvatan, Felahiye ve Akkışla ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Özvatan ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2007 ve 2021 yılları arasında nüfus artış oranlarında bir takım azalma ve yükselmeler yaşanmaktadır. 2019’dan günümüze kadar ki nüfus artış hızında düşüşler yaşanmıştır.
Kayseri Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Kayseri ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (17.170 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Kayseri Hakkında
Kayseri ili alan olarak Türkiye’nin sekizinci en büyük ilidir. Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 arasında 6000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapmıştır. MÖ 2000 yıllarında Anadolu’ya gelen Hititler, Kültepe (Kaniş) yerleşimleri kurmuşlardır. Kültepe, Kayseri ovasının en büyük şehri ve Anadolu’nun en büyük höyüklerinden biri olması bu yerleşimleri göstermektedir. Kayseri ilinin ekonomik yapısını tarım ve madencilik ön planda durmaktadır. Tarım sektöründe buğday, arpa, şekerpancarı ve patates başlıca yetiştirilen ürünlerdendir. Maden sanayisi önemli bir sektör olarak kabul edebiliriz.