İçeriğe geç

Karaman Nüfusu

Karaman Nüfusu Nedir?

Karaman nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 258.838’dir. Bu nüfusun 129.551 erkek nüfusu, 129.287 ise kadın nüfusu şeklindedir. Karaman ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Karaman Nüfus Dağılımı

Karaman ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Karaman Nüfusu

Please select a wpDataTable.
karaman yıllara göre nüfusu
karaman yıllara göre nüfusu grafik

Karaman ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek ve kadın nüfusunda değişiklikler olduğu görülmektedir.

Karaman İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Karaman ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Ermenek ve Sarıveliler ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Başyayla, Kazımkarabekir ve Ayrancı ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Başyayla ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2007 ve 2021 yılları arasında nüfus artış oranlarında sürekli azalma ve yükselmeler yaşanmaktadır.

Karaman Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Karaman ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (8.924 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Karaman Hakkında

Karaman ilinin alan olarak Türkiye’nin otuz üçüncü en büyük ilimizdir. 1989 yılında Orta Anadolu’nun gelişmesi adına Konya ilinden ayrılıp il olmuştur. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre M.Ö 8000 yıllarında Karaman ve çevresi bölgesinde yerleşim merkezi ve ticaret merkezi olduğu düşünülmektedir. Karaman ilinin ekonomik yapısını ağırlıklı olarak tarım sektörü oluşturmaktadır. İlin yaklaşık yarısından fazlası tarım faaliyetleriyle geçimini sağlamaktadır. Buğday, patates, kimyon ve arpa gibi başlıca yetiştirilen ürünlerindendir.