Kahramanmaraş nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.171.298 ‘dir. Bu nüfusun 594.776 erkek nüfusu, 576.522 ise kadın nüfusu şeklindedir. Kahramanmaraş ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Kahramanmaraş Nüfus Dağılımı
Kahramanmaraş ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Kahramanmaraş Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Kahramanmaraş ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.
Kahramanmaraş İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Kahramanmaraş ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Elbistan ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Onikişubat ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Ekinözü ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2007 ve 2021 yılları arasında nüfus artış hızında genel olarak sürekli inişler ve çıkışlar yaşanmıştır. En son 2021 yılında bu durum düşüşe geçmiştir.
Kahramanmaraş Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Kahramanmaraş ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (14.525 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Kahramanmaraş Hakkında
Maraş ilinin alan olarak Türkiye’nin on ikinci en büyük ilidir. Tekir Vadisi, mağaralarda arkeolojik çalışmalar sonucunda yörede insan yerleşiminin Üst Paleolitik Çağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağlarında devam ettiği göstermektedir. 2009 yılında Maraş merkezde yapılan kazılar esnasında da M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germanicia Antik Kenti’ne dair birtakım bulgular elde edilmiştir. 7 şubat 1973 yılında Kahramanmaraş olarak ismi değişmiştir. Maraş ilinin ekonomisini tarıma ve tarıma dayalı imalat sanayisi ve hizmet sektörleri oluşturmaktadır.