İzmir İlçeleri, İzmir ilinin alan olarak Türkiye’nin yirmi üçüncü en büyük ilidir. Eski adıyla İzmir (Smyrna) kenti, körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık on hektar olan bir yarım adacık şeklinde yerleşilmişti. Sonraki yüzyıllar boyunca Meles Çayı’nın ve bugünkü Yamanlar Dağı’ndan gelen sellerin getirdikleri mil ile bugünkü Bornova ovası oluşturdu ve yarım adacık, bir tepe hâline dönüştü. İzmir ilinin ekonomik yapısını sanayi, tarım, hizmet ve turizm sektörleri oluşturmaktadır. Çalışan nüfusun yarısı tarım ile uğraşmaktadır. Büyük kent oluşu ve turistik açıdan çok fazla birikim barındıran kent olduğundan ekonomide önemli yeri bulunmaktadır. İzmir ilinin 2019 TÜİK verisine göre 4.367.251 nüfusa sahip ilimizdir.
İzmir İlçeleri Nelerdir?
İzmir ilinin 30 ilçesi bulunmaktadır. İzmir ilçeleri alfabetik sırasıyla Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla ilçeleridir. İzmir merkez ilçeleri Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karışıyaka, Konak ve Narlıdere ilçeleri olarak geçmektedir. En kalabalık nüfusa sahip ilçeleri sırasıyla Buca, Karabağlar ve Bornova ilçeleridir. En az nüfusa sahip ilçeleri ise sırasıyla Karaburun, Beydağ ve Kınık ilçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçelerini aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
İZMİR İLÇELERİ
- Aliağa
- Balçova (merkez ilçe)
- Bayındır
- Bayraklı (merkez ilçe)
- Bergama
- Beydağ
- Bornova (merkez ilçe)
- Buca (merkez ilçe)
- Çeşme
- Çiğli (merkez ilçe)
- Dikili
- Foça
- Gaziemir (merkez ilçe)
- Güzelbahçe (merkez ilçe)
- Karabağlar (merkez ilçe)
- Karaburun
- Karşıyaka (merkez ilçe)
- Kemalpaşa
- Kınık
- Kiraz
- Konak (merkez ilçe)
- Menderes
- Menemen
- Narlıdere (merkez ilçe)
- Ödemiş
- Seferihisar
- Selçuk
- Tire
- Torbalı
- Urla
İzmir İlçeleri, İzmir Hangi Bölgemizdedir?
İzmir ili Ege bölgesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde Balıkesir, doğusunda Manisa, güneyinde Aydın, batısında ise Ege denizi yer almaktadır. İzmir ili iklimi tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kura geçerken, kışları ise ılık ve yağışlı seyretmektedir.
İzmir Nerede? İzmir’e Nasıl Gidilir?
İzmir ilinin yüz ölçümü 12,007 km2’dir. İzmir ilinin coğrafi konumu ise 38° 25′ 25.4388” Kuzey ve 27° 8′ 34.1736” Doğu gps koordinatlarıdır.
İzmir’ ye nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
İzmir Tarihi ve Gezilecek Yerler
İzmir İlçeleri, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Smyrna Antik Kenti, İzmir Saat Kulesi, Tarihi Asansör, Alsancak Sevgi Yolu, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kordon Boyu, İzmir Arkeoloji Müzesi, Efes Antik Kenti, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Meryem Ana Evi, Şirince Köyü, İzmir Kuş Cenneti gibi yerler bulunmaktadır. Eski medeniyetlerin izlerini taşıyan antik kentler ve kalıntıların sergilendiği müzeler, kent dokusu, önemli caddeler ve meydanlar, tarihi yapıları ve sahiliyle kültür ve doğa turizmi için kesinlikle tercih edilmesi gereken illerimiz arasında yer almaktadır.