İçeriğe geç

Gümüşhane Nüfusu

Gümüşhane Nüfusu Nedir?

Gümüşhane nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 150.119’dir. Bu nüfusun 75.481 erkek nüfusu, 74.638 ise kadın nüfusu şeklindedir. Gümüşhane ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Gümüşhane Nüfus Dağılımı

Gümüşhane ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Gümüşhane Nüfusu

Please select a wpDataTable.
gümüşhane yıllara göre nüfusu
gümüşhane yıllara göre nüfusu grafik

Gümüşhane ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.

Gümüşhane İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Gümüşhane ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Kelkit ve Şiran ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Köse, Torul ve Kürtün İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Köse ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2017 yılından sonra nüfus artış hızında genel bir düşüş yaşanmış olup 2020 yılında ciddi anlamda düştüğü görülmektedir. 2021 yılında bu düşüş aynı şekilde yükselişe geçmiştir.

Gümüşhane Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Gümüşhane ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (6.440 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Gümüşhane Hakkında

Gümüşhane ili alan olarak Türkiye’nin elli üçüncü en büyük ilidir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda MÖ 3.500 tarihlerinde insan yerleşimine ve tarım faaliyetleri yapıldığı üzere kanıtlar bulunmuştur. Asurlular döneminde Hayasa-Azzi ülkesi olarak adlandırılan ve Hitit döneminde Karadeniz Bölgesinin otokton halkı Kaşkaların yaşadığı düşünülmektedir. Gümüşhane ilinin ekonomik yapısı tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesi için önemli bir hayvancılık kaynağıdır. Trabzon, Ordu, Rize gibi Doğu Karadeniz illerine ağırlıklı olarak yün üretimi için önemli bir konumdadır.