Gaziantep nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 2.130.432’dir. Bu nüfusun 1.075.409 erkek nüfusu, 1.055.023 ise kadın nüfusu şeklindedir. Gaziantep ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Gaziantep Nüfus Dağılımı
Gaziantep ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Gaziantep Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Gaziantep ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.
Gaziantep İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Gaziantep ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Şahinbey, Şehitkamil ve Nizip ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Şahinbey ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Karkamış, Yavuzeli ve Oğuzeli İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Karkamış ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2007 ve 2021 yıllar arasında nüfus artış hızında genel bir düşüş yaşandığı, 2018 yılında ise ani bir yükselme olduğu görülmektedir.
Gaziantep Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Gaziantep ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (6.887 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Gaziantep Hakkında
Gaziantep ili alan olarak Türkiye’nin ellinci en büyük ilimizdir. Paleotik dönemden beri insanların yaşadığı düşünülmektedir. Tunç çağından sonra devamlı insan yerleşimleri değişikliği tahmin edilmektedir. İpek yolu üzerinde bulunduğu için bir kent gelişmişti. 1516 yılından sonra Osmanlı tarafından yönetime geçmişti. 8 Şubat 1921 yılında Gazi unvanı verilmiştir. Gaziantep ilinin ekonomik yapısı Güneydoğu Anadolu’nun en gelişmiş ekonomisine sahiptir. Tarım, hayvancılık, sanayi ve maden sektörleri ekonomik yapısını oluşturmaktadır. Tarım sektörü bakımından her türlü ürün yetişebilmektedir. Hayvancılık sektöründe ise küçükbaş yetiştiriciliği görülmektedir.