Erzurum nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 756.893’dir. Bu nüfusun 377.261 erkek nüfusu, 379.632 ise kadın nüfusu şeklindedir. Erzurum ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Erzurum Nüfus Dağılımı
Erzurum ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Erzurum Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Erzurum ili yıllara göre nüfuslarına genel olarak bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında düşüşler yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında son yıllara doğru kadın nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.
Erzurum İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Erzurum ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Yakutiye ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Pazaryolu, Olur ve Uzundere İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Pazaryolu ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013-2021 yılları arasında nüfus artış hızı 2018 yılına kadar eksi yönünde ilerlemekteyken 2019 yılında durum aynı şekilde devam etmiştir.
Erzurum Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Erzurum ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (25.355 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Erzurum Hakkında
Erzurum ilinin alan olarak Türkiye’nin dördüncü en büyük ilimizdir. Coğrafi konumu ve tabiat şartları göz önünde bulundurulunca, önemli uygarlıkların ve medeniyetlerin merkez konumda olan yerleşimlere yakınlığı, Erzurum’un Anadaolu bölgesinde en eski yerleşim yerlerinden birisi olmasını sağlamıştır. Karaz, Pulur, Güzelova Höyük, ve Sos Höyük buluntuları gibi Erzurum’un İlk Tunç Çağı’ında Karaz Kültürünün merkez yerleşimi olduğunu bizlere göstermektedir. Erzurum ilinin ekonomisi ağırlıklı olarak hayvancılık sektörü görülmektedir. Sanayi sektöründe yeni gelişmeler söz konusudur. Tarım sektörü görülmekte fakat hayvancılık daha önce gelmektedir çünkü iklim şartları tarım ürünlerini etkilemektedir.