Denizli nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.051.056’dir. Bu nüfusun 523.498 erkek nüfusu, 527.558 ise kadın nüfusu şeklindedir. Denizli ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Denizli Nüfus Dağılımı
Denizli ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Denizli Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Denizli ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında sürekli artış yaşanmaktadır. 2007 ve 2021 yılına kadar kadın nüfusu daha fazla olduğu görülmektedir.
Denizli İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Denizli ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Pamukkale, Merkezefendi ve Çivril ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Pamukkale ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Baklan, Beyağaç ve Babadağ İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Baklan ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2013 ve 2020 yılları arasında nüfus artış hızında düşüşler yaşanmış olup, 2021 yılında artışlar gerçekleştirmiştir.
Denizli Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Denizli ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (11.861 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Denizli Hakkında
Denizli ilini alan olarak Türkiye’nin yirminci en büyük illerimizdendir. Paleolitik, Neolitik kalkolitik dönemin 4. aşamasında Denizli bölgesinde insan yerleşimlerini keşfedilmiştir. Denizli ve çevresi daha sonra Hitit, Frigler, Kimmer, Medler, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmendliler Beyliği, Moğol, Eretna Beyliği, Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti gibi medeniyetlerin ve Osmanlı egemenliğine girmiş ve ev sahipliği yapmıştır. Denizli ilinin ekonomik yapısını tarım ve hayvancılık sektörleri oluşturmaktadır. Sanayi sektöründe son 10 yılda gelişme gözlemlenmiştir.