Çankırı nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 557.276’dir. Bu nüfusun 280.334 erkek nüfusu, 276.942 ise kadın nüfusu şeklindedir. Çankırı ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Çankırı Nüfus Dağılımı
Çankırı ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Çankırı Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Çankırı ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında sürekli artış yaşanmaktadır. 2007 ve 2021 yılına kadar erkek nüfusu daha fazla olduğu görülmektedir.
Çankırı İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Çankırı ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Çerkeş ve Ilgaz ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Bayramören, Korgun ve Atkaracalar İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Bayramören ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. Genel olarak yılları incelediğimizde 2018 ve 2019 yılları arasında ani düşüş yaşanmış olup, önündeki yıllarda artış görülmektedir.
Çankırı Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Çankırı ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (7.490 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Çankırı Hakkında
Çankırı ili Türkiye’nin alan olarak kırık dördüncü ilimizdir. Çankırı’nın adı, Batılı gezginler tarafından “Çangırı” ve ya “Çengiri” şeklinde yazılmışlardı. Kent eski Gangra adlı kentin üzerine kurulmuştu. Önceleri Paphlagonia’ya bağlıydı. Sonra Pontus devletine, ardından da Galatia’ya dahil oldu. Çankırı ili ekonomisi ağırlıklı tarım faaliyetlerine dayanır. Sanayi sektörü yeni bir gelişme göstermektedir. Ayrıca hayvancılık ve ormancılıkta ekonomik faaliyetleri arasındadır. Buğday, arpa ve mısır başlıca ürünlerdir. Kavun ve karpuz meyveleri çokça üretilmektedir.