Çanakkale nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 557.276’dir. Bu nüfusun 280.334 erkek nüfusu, 276.942 ise kadın nüfusu şeklindedir. Çanakkale ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Çanakkale Nüfus Dağılımı
Çanakkale ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Çanakkale Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Çanakkale ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında sürekli artış yaşanmaktadır. 2007 ve 2021 yılına kadar erkek nüfusu daha fazla olduğu görülmektedir.
Çanakkale İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Çanakkale ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Biga ve Çan ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Bozcaada, Eceabat ve Gökçeada İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Bozcaada ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2020 yılında diğer yıllara göre en az nüfus artış hızına sahip olup, 2021 yılında yükselme yaşanmıştır.
Çanakkale Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Çanakkale ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (9.955 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Çanakkale Hakkında
Çanakkale ili alan olarak Türkiye’nin yirmi dokuzuncu ilidir. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Biga ve Gelibolu sancaklarının kaldırılmasıyla Çanak köyünün il kabul edilmesiyle meydana gelmiştir. 3000 yıldan beri insan yerleşimi olduğu görülmektedir. Truva kenti büyük depremden sonra bölge uzun bir süre Lidyalılar tarafından yönetilmiştir. Aynı zaman büyük ve ülkemizin kaderi için önemli savaşlara şahit olmuş ilimizdir. Çanakkale ilinin ekonomik yapısını tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörleri oluşturmaktadır. Hizmet sektörü de önemli ölçüde bulunmaktadır.