İçeriğe geç

Bolu Nüfusu

Bolu Nüfusu Nedir?

Bolu nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 320.014’dir. Bu nüfusun 158.580 erkek nüfusu, 161.434 ise kadın nüfusu şeklindedir. Bolu ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Bolu Nüfus Dağılımı

Bolu ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Bolu Nüfusu

Please select a wpDataTable.
bolu yıllara göre nüfusu
bolu yıllara göre nüfusu grafik

Bolu ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında sürekli artış yaşanmaktadır. 2007 ve 2021 yılları arasında kadın nüfusu daha fazla olduğu görülmektedir.

Bolu İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Bolu ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Merkez, Gerede ve Mudurnu ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Merkez ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Kıbrıscık, Seben ve Dörtdivan İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Kıbrıscık ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.
bolu nüfus artış hızı

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2020 yılına kadar ani yükselmeler ve düşüşler yaşanmaktadır. 2021 yılında bu durum yükselmeye geçmektedir.

Bolu Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Bolu ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (8.341 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Bolu Hakkında

Bolu ili alan olarak Türkiye’nin otuz yedinci en büyük şehridir. M.Ö. 1200’lü yıllarda Hitit toprakları gibi Bolu da Friglere ev sahipliği yapmıştır. M.Ö 6. Asırlarda Persler bölgeyi ele geçişmişti. Büyük İskender Persleri yenerek Bolu’yu ele geçişmişti. Büyük İskender öldükten sonra Bitinya İmparatorluğu kurulmuştur. Bolu ilinin ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanmaktadır. Bolu bir tarım bölgesidir ve birçok ürün yetişebilmektedir. Arpa, buğday, çavdar ve fasulye gibi ürünler yetişmektedir.

bolu nüfusu