Bitlis nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 352.277’dir. Bu nüfusun 181.813 erkek nüfusu, 170.464 ise kadın nüfusu şeklindedir. Bitlis ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Bitlis Nüfus Dağılımı
Bitlis ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Bitlis Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Bitlis ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında sürekli artış yaşanmaktadır. 2007 ve 2021 yılları arasında erkek nüfusunun daha fazla olmaktadır.
Bitlis İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Bitlis ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Tatvan, Merkez ve Güroymak ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Tatvan ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Adilcevaz, Mutki ve Hizan İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Adilcevaz ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2018 yılında en yüksek nüfus artış hızına ulaşırken 2019 yılında ciddi düşüş yaşanmıştır. Diğer yıllarda normal şekilde ilerlemektedir.
Bitlis Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Bitlis ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (4.310 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Bitlis Hakkında
Bitlis ili alan olarak Türkiye’nin otuz altıncı en büyük şehridir. Bitlis ilinin tarihi 5000 ile 7000 yıllık ve Neolitik Çağı yani Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Bitlis ilinde gerçekçi arkeolojik çalışmalar yapılmadığından karanlık ve bilinmez bir tarihe sahiptir. Bitlis ilinin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ile sürdürmektedir. Hayvancılık ve ormancılıkta ekonomik faaliyetlerde yer almaktadır. Antep fıstığı, meyan kökü, elma ve kiraz gibi ürünler yetiştirilmektedir.