Bartın ilçeleri, Bartın ili Türkiye’nin alan olarak seksen birinci en büyük ilçesidir. Adını, kenarında kurulduğu Bartın Çayı’nın antik dönemdeki isminden (Parthenios) alan kent, Çayın kıyısında kurulan şehre ise Parthenia adı verildi. Zamanla Bartın adını almıştır. Bartın’in yöre halkının en önemli geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve sanayi sektörleridir. Mısır ve çilek üretimi tarımda ön plandadır. Hayvancılık da ise büyükbaş ve kümes hayvancılığı önemli geçim kaynağıdır. Ayrıca Bartın Deresi denizden gemi ulaşabilir buda Türkiye’nin uygun tek deresidir. Bartın ili 2021 TÜİK verisine göre 201.711 nüfusa sahip ilimizdir.
Bartın İlçeleri Nelerdir?
Bartın ilinin 4 ilçesi bulunmaktadır. Bartın ilçeleri alfabetik sırayla Amasra, Bartın (Merkez), Kurucalişe ve Ulus ilçeleridir. En kalabalık ilçeleri sırasıyla Merkez ve Ulus ilçeleridir. Bartın merkez ilçesi Bartın Merkez olarak kabul edilmiştir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise sırasıyla Amasra ve Kurucalişe İlçeleridir.
Diğer ilçeleri ve merkez ilçelerine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
BARTIN İLÇELERİ
- Bartın (il merkezi)
- Amasra
- Kurucaşile
- Ulus
Bartın ilçeleri, Bartın Hangi Bölgemizdedir?
Bartın ilimiz Orta Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Kuzeyinde Samsun, doğusunda Ordu ve Tokat, batısında Çorum, güneyinde ise Yozgat illeri bulunmaktadır. Orta Karadeniz ve Kara iklim tipi şeklindedir. Yazları kara iklimleri gibi kurak, kışları ise Karadeniz iklimine benzer ama Karadeniz illerindeki gibi sert değildir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı geçmektedir.
Bartın Nerede? Bartın’a Nasıl Gidilir?
Bartın ilinin yüzölçümü 5.701 km2’dir. Bartın ilinin coğrafi konumu 34° 57’ 06” – 36° 31’ 53” Doğu Boylamları ile 41° 04’ 54” – 40° 16’ 16” Kuzey gps koordinatlarıdır.
Bartın’a nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Bartın Tarihi ve Gezilecek Yerler
Bartın ilçeleri, Yalıboyu Evleri, Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları, Bartın Kalesi, II. Bayezid Külliyesi Hazeranlar, Konağı Burmalı Minare, Cami Bartın Arkeoloji Müzesi, Şehzadeler Müzesi, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi gibi tarihi yerler ve müzeler bulunmaktadır. Bartın ilimizin gezilecek yerlerine bakınca daha çok tarihi izlerin fazlasıyla bulunması ve bu izleri, kalıntıları müzelerde görebilmeniz mümkündür. Kültürel gezi için harika bir tercih olabilir.