Aydın nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 1.134.031’dir. Bu nüfusun 563.037 erkek nüfusu, 570.994 ise kadın nüfusu şeklindedir. Aydın ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Aydın Nüfus Dağılımı
Aydın ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.
Yıllara Göre Aydın Nüfusu
Please select a wpDataTable.
Aydın ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında sürekli artış olduğu görülmektedir. 2007 ve 2021 yılına kadar kadın nüfusu daha fazla olduğu görülmektedir.
Aydın İlçeleri Nüfusu
Please select a wpDataTable.
İlçelere göre Aydın ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Efeler, Nazilli ve Kuşadası ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Efeler ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Karpuzlu, Yenipazar ve Buharkent İlçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Karpuzlu ilçesidir.
Nüfus Artış Hızı
Please select a wpDataTable.
Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2014 yılında en fazla nüfus artış hızı yaşanmış olup günümüze kadar zaman zaman azalmalarla nüfus artış hızında yükselme görülmektedir.
Aydın Nüfus Yoğunluğu
Please select a wpDataTable.
Aydın ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (7.943 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.
Aydın Hakkında
Aydın ili Türkiye’nin yirminci en kalabalık ilidir. Kuşadası ilçesiyle bilinen ve kültürel turizmin ön planda olduğu illerimizdendir. Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Antik Çağda Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi kentleri barındırmıştır. Bugünkü Aydın, Tralleis Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, 8. yüzyılda Lydia zamanında da en iyi dönemlerini yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılmıştır. Turizm ve tarım açısından gelişmiş illerimizdendir.