İçeriğe geç

Amasya İlçeleri

Amasya ilçeleri, Amasya ili elmasıyla tanıdığımız ve Türkiye’nin elli beşinci en kalabalık ilimizdir. Ekonomik yapısına bakacak olacaksak tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Başta elma olmak üzere şekerpancarı, pamuk, arpa ve tütün ürünleri yetişmektedir. Özellikle tütünü kalitedir. Anadolu’nun eski yerleşim yerlerindendir. Hititlerden başlayarak birçok uygarlıklara merkez ve ev sahibi olmuştur. Kentin bilinen en eski adı, günümüze kadar hiçbir isim değişikliği yaşamamış ve okunduğu gibi Amasya’dır. Amasya ilinin 2021 TÜİK verilerine 335.331 nüfusa sahiptir.

Amasya İlçeleri Nelerdir?

Amasya ilimizin 7 ilçesi bulunmaktadır. Amasya ilçelerinin alfabetik sırasıyla Amasya (Merkezi), Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova, Taşova ilçeleridir. En kalabalık ilçeleri sırasıyla Merkez ve Merzifon ilçeleridir. Amasya ilinin merkez ilçesi Amasya Merkez ilçesidir. Nüfusu en az olan ilçeler ise sırasıyla Göynücek ve Hamamözü ilçeleridir.

amasya ilce haritası

Diğer ilçeleri ve merkez ilçelerine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

AMASYA İLÇELERİ

  • Amasya (il merkezi)
  • Göynücek
  • Gümüşhacıköy
  • Hamamözü
  • Merzifon
  • Suluova
  • Taşova

Amasya İlçeleri, Amasya Hangi Bölgemizdedir?

Amasya ilimiz Orta Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Kuzeyinde Samsun, doğusunda Ordu ve Tokat, batısında Çorum, güneyinde ise Yozgat illeri bulunmaktadır. Orta Karadeniz ve Kara iklim tipi şeklindedir. Yazları kara iklimleri gibi kurak, kışları ise Karadeniz iklimine benzer ama Karadeniz illerindeki gibi sert değildir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı geçmektedir.

Amasya Nerede? Amasya’ya Nasıl Gidilir?

Amasya ilinin yüzölçümü 5.701 km2’dir. Amasya ilinin coğrafi konumu 34° 57’ 06” – 36° 31’ 53” Doğu Boylamları ile 41° 04’ 54” – 40° 16’ 16” Kuzey gps koordinatlarıdır.

Amasya’ya nasıl gidilir: Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.

Amasya Tarihi ve Gezilecek Yerler

Amasya ilçeleri, Yalıboyu Evleri, Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları, Amasya Kalesi, II. Bayezid Külliyesi Hazeranlar, Konağı Burmalı Minare, Cami Amasya Arkeoloji Müzesi, Şehzadeler Müzesi, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi gibi tarihi yerler ve müzeler bulunmaktadır. Amasya ilimizin gezilecek yerlerine bakınca daha çok tarihi izlerin fazlasıyla bulunması ve bu izleri, kalıntıları müzelerde görebilmeniz mümkündür. Kültürel gezi için harika bir tercih olabilir.

Amasya Valiliği resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz…

Samsun ilçeleri sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz…