İçeriğe geç

Adıyaman İlçeleri

 
 
 
Adıyaman ilçeleri, Adıyaman ili Türkiye’nin kırk üçüncü en büyük şehirlerindendir. Hısnımansûr adıyla anılan şehrin içinde olduğu bölgede yerleşimin tarihi eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Bölgede tarih boyunca Hitit, Hurri, Mitanni, Kummuh, Asur, Pers, Seleukos, Kommagene Krallığı ile Roma ve Bizans hakimiyeti görülmüştür. Adıyaman’ın başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Toprağı tarıma elverişlidir ve gittikçe modernleşmektedir. Adıyaman ilinin TÜİK 2021 verilerine göre 632.148 nüfusa sahiptir.

 

Adıyaman İlçeleri Nelerdir?

Adıyaman ilinin 9 ilçesi bulunmaktadır. Adıyaman ilinin ilçeleri alfabetik sırasıyla Adıyaman merkez, Besni, Kahta, Çelikhan, Gölbaşı, Gerger, Sincik, Samsat, Tut ilçeleridir. Adıyaman merkez ilçesi Adıyaman Merkez ilçesi olarak geçmektedir. En kalabalık ilçeleri sırasıyla Merkez ve Kahta ilçelerdir. Adıyaman merkez ilçesi Merkez ilçesidir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise sırasıyla Tut ve Samsat İlçeleridir.

Adıyaman ilçeleri haritası

Diğer ilçeleri ve merkez ilçeler aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

ADIYAMAN İLÇELER

  • Adıyaman merkez
  • Kahta
  • Besni
  • Gölbaşı
  • Gerger
  • Sincik
  • Çelikhan
  • Tut
  • Samsat

Adıyaman ilçeleri, Adıyaman Hangi Bölgemizdedir?

Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Batısında Akdeniz Bölgesiyle birleşen noktada yer almaktadır. Kuzeyinde Malatya,  Batısında Kahramanmaraş, Güneybatısında Gaziantep, Güneydoğusunda Şanlıurfa ve Doğusunda da Atatürk Barajı göleti bulunmaktadır. Adıyaman’ı doğudan batıya doğru bölen Anti Torosların kuzeyinde kalan dağlık bölgenin iklimi ile güneyinde kalan bölgenin iklimi birbirinden farklıdır. Güneyi, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı; kuzeyi yazları kurak ve serin, kışları yağışlı ve soğuktur. Adıyaman ilinin en düşük sıcaklığı -10 ile -2 derece olarak kayıt edilmiştir.

Adıyaman Nerede? Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman il yüzölçümü 1.945 km2’dir. Adıyaman ilinin coğrafi konumu ise 36° 59′ 29.1156” Kuzey ve 35° 19′ 50.9880” Doğu gps koordinatlarıdır.

Adıyaman’a nasıl gidilir. Harita üzerinden mevcut konumuna tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.

Adıyaman Tarihi ve Gezilecek Yerler

Adıyaman ilçeleri, Nemrut Dağı Milli, Nemrut Dağı, Perre Antik Kenti, Pirin Antik Kenti, Arsemia Antik Kenti gibi medeniyetlerin iz bıraktıkları ve Adıyaman ilinin tarihi kimliğini yansıtan aynı zaman Nemrut dağındaki yapıların bir çok Türkiye tanıtım kapaklarında da karşılaştığımız değerli kültür varlıklarındandır. Tarihi yapı olarak: Gerger Kalesi, Adıyaman Yeni Kale, Cendere Köprüsü, Altınlı Köprü ve Göksü Köprüsü Adıyaman’da mutlaka gidilmesi gereken tarihi korunması gereken varlıklardandır.

Adıyaman Valiliği Resmi Sitesine Buradan Ulaşabilirsiniz…