İçeriğe geç

Kocaeli Nüfusu

Kocaeli Nüfusu Nedir?

Kocaeli nüfusu, TÜİK verilerine 2021 yılında 2.033.441’dir. Bu nüfusun 1.027.775 erkek nüfusu, 1.005.666 ise kadın nüfusu şeklindedir. Kocaeli ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir. Son olarak il hakkında genel bilgiler verilmiştir.

Kocaeli Nüfus Dağılımı

Kocaeli ilinin yıllara göre nüfus artışı, ilçelerinin nüfusu, ilin Nüfus artış hızı ve nüfus yoğunluğu gibi verileri tablolar ve grafikler şeklinde değerlendirilmiştir.

Yıllara Göre Kocaeli Nüfusu

Please select a wpDataTable.
kocaeli yıllara göre nüfusu
kocaeli yıllara göre nüfusu grafik

Kocaeli ili yıllara göre nüfuslarına bakıldığında 2007 ve 2021 yılları arasında artışlar yaşanmaktadır. Bu yıllar arasında erkek nüfusunun daha fazla olduğu görülmektedir.

Kocaeli İlçeleri Nüfusu

Please select a wpDataTable.

İlçelere göre Kocaeli ili nüfusuna bakıldığında en fazla nüfusa sahip olan üç ilçe; Gebze, İzmit ve Darıca ilçeleridir. En fazla nüfus yüzdesi Gebze ilçesine aittir. En az nüfusa sahip olan ilçeler ise Dilovası, Kandıra ve Karamürsel ilçeleridir. En az nüfus yüzdesine sahip olan ise Dilovası ilçesidir.

Nüfus Artış Hızı

Please select a wpDataTable.

Nüfus artış hızı doğal nüfus oranı ile doğum ve ölüm sayısı arasındaki farkın toplamı ile elde edilir. 2007 ve 2017 yılına kadar nüfus artış hızı oranında sürekli bir artış yaşanmışken, 2018 yılında düşüşler yaşanmaktadır. 2019 yılından sonra

Kocaeli Nüfus Yoğunluğu

Please select a wpDataTable.

Kocaeli ilinin nüfus yoğunluğunu nüfus/km2 şeklinde elde edilebilir. Bunun için yıllara göre olan nüfus ve ilin yüz ölçümü (3.623 km2) verilerini kullanılmaktadır. Bu hesaplama sonucunda nüfusun artması veya azalması durumunda yoğunluklarda doğru orantılı olarak değişmektedir.

Kocaeli Hakkında

Kocaeli ili alan olarak Türkiye’nin onuncu en büyük ilidir. Kocaeli, ilk çağlarda Bitinya adı verilen yerleşkede bulunmaktaydı. Megara ve Atinalılar körfezde bugün Başiskele ilçesinin bulunduğu yerleşimde M.Ö. 712 yılında Astakus adlı bir kent kurulmuş, daha sonra Skylax kenti ve körfezi Olbia olarak bir çok işlev ve yerleşimler olarak anılmıştı. Kocaeli ilinin ekonomik yapısını sanayi sektörü oluşturmaktadır. İstanbul’a yakınlığından ikinci bir sanayi merkezi olmaktadır. Tarım sektörü ilin toprağı bakımından müsaittir ve uygulanan bir sektördür. Buğday, yulaf, mısır gibi başlıca ürünler yetişmektedir.

kocaeli nüfusu